Ventilatie

Ventilatie is een absolute noodzaak in de huidige bouwmethoden. De EPB-wetgeving stelt zeer strenge eisen aan de nieuwbouw van woningen en appartementen, maar ook aan industriële projecten. Door de hoge isolatie en luchtdichtheid van het gebouw is ventilatie noodzakelijk, anders wordt de luchtkwaliteit in het gebouw te slecht met allerlei gezondheidsrisico’s tot gevolg! Er kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals vermoeidheid, hoofdpijn, hoesten, enz. kan optreden in slecht geventileerde ruimtes. Astma en allergieën komen ook vaker voor. De verspreiding van alle virussen wordt vergemakkelijkt door hoge CO2-concentraties.

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen:

Systeem C, verse lucht wordt aangevoerd via raamroosters en vuile lucht uit de keuken, berging, badkamer en toilet wordt door ventilatoren naar buiten afgevoerd. Meestal is hier een handmatige snelheidsregeling aanwezig.

C+-systeem, het principe is hetzelfde als systeem C, maar het debiet wordt geregeld op basis van de vraag. Hierbij verbruikt u minder energie omdat het debiet naar behoefte wordt aangepast

In 90% van de toepassingen worden D-ventilatiesystemen gebruikt bij de bouw van huizen en appartementen. Want dit systeem is in de praktijk de meest energiezuinige oplossing!

Systeem D, hier wordt verse lucht aangevoerd en lucht uit de “vuile ruimte” afgezogen. Beide luchtstromen bevatten een motor. Deze twee luchtstromen gaan ook door de warmtewisselaar en zorgen ervoor dat de warme, “vuile” luchtstroom de koelere, “frisse” lucht zal opwarmen, waardoor het gevoel van benauwdheid in de winter wordt verminderd. In de zomer willen we geen warmteterugwinning en dan wordt de bypassklep in de unit geactiveerd waardoor de warmtewisselaar niet draait.

Ga naar de inhoud